Финалист IDEAMODA - Боряна Петрова

Финалист IDEAMODA- Боряна Петрова

Боряна Петрова завършва степен Магистър по Мода и бизнес стратегии в НБУ през 2018г. Предишната ѝ подготовка се простира върху редица дисциплини във визуалните изкуства - Магистър специалност Дигитални изкуства (НХА) и Бакалавър специалност Живопис (НХА). Дипломната ѝ колекция Biotrace я отвежда до Balkan Fashion Week през 2017, а по-късно същата година до Feeric FW и Milan FW. Избрани елементи от колекцията са представяни на страниците на ELLE Italia, За Жената, както и на международния форум BIG SEE в Любляна.
Най-водещия елемент в колекциите ѝ е изразената цветност - активни авторски принтове, контрастиращи с цялостни монохромни сетове. Друг присъстващ елемент е сблъсъка на категорични силуети приети за нормативно мъжки или дамски, което създава множество нови възможности за тълкувание на артикулите в контекста на социалната полова принадлежност.
Колекцията, представена пред Idea Moda е вдъхновена от релефите и цветността на кораловите рифове. Всички принтове са създадени с UV реактивни мастила. Голяма част от колекцията е изградена на базата на техника на ръчна манипулация на текстила. В тази си част колекцията е част от движението за бавна мода и третира всеки един артикул като уникално произведение на изкуството - насочвайки публиката към един от проблемите, поразяващи тези застрашени природни образувания, а именно замърсяването в следствие на свръхконсумация.

Teodora Vukodinova