Финалист IDEAMODA - Даяна Ангелова

Финалист IDEAMODA - Даяна Ангелова

След като завърщих гимназия с профил Изящни изкуства, реших да започна висшето си образование в Дания с програма "Моден дизайн", трърдо убедена, че в България не бих могла да получа такова на добро ниво, нито, че има реализация в тази сфера. Поради известно разочарование се преместих в Amsterdam Fashion Institute за третата си учебна година и накрая, вече не толкова сигурна в убежденията си, избрах да се върна в България, където през 2018 благополучно завърших бакалавърската си степен в Нов Български Университет с програма "Мода".
В момента мисля, че няма по-подходящо място за развитие в сферта на модата за всички млади български дизайнери от България и този конкурс и финалистите в него го доказват. 
В дизайна на дрехи най-много ценя малките детайли, перфектно изработени на ръка. Смятам, че този подход към работата има място в бъдещето на high-street модата, въпреки че е пренебрегван с цел бързо и евтино производство. Сред high-end имената, които следя с особен интерес са Chanel, Anne Demeulemeester, Thom Browne, Simon Rocha, Rodarte, Dilara Findikoglu. В близко бъдеще планирам да създам собствен бранд, който в последствие да се превърне в платформа за експериментиране в други прояви на дизайна и изящните изкуства, a основен пример за това ми служи работата на Ronan Bouroullec.

Teodora Vukodinova