Великденски празници в Европа | www.ideamoda.net

Пъстроцветни традиции: Великденски обичаи от Европа

29 0

Великден, наред с Коледа, се счита за един от най-светлите празници в християнския свят. В същото време различните европейски държави имат свои собствени традиции за подготовка и провеждане на тази знаменателна дата, които имат нещо общо. Има обаче някои интересни характеристики, които са особено популярни сред туристите, които решават да си купят автобусни билети и да отидат на вълнуваща обиколка на Централна, Източна или Западна Европа.

Като начало трябва да се отбележи, че в Европа живеят хора от различни религии. И тъй като празнуването на Великден е неразривно свързано с религиозните канони, има някои разлики:

Това важи особено за фурмите. През 325 г. Първият вселенски събор решава християнският Великден да се празнува след пролетното равноденствие (в първата неделя след първото пълнолуние). Изчислението е извършено по юлианския календар. През 1582 г. католическата църква въвежда григорианския календар, който изчислява календарните дати според слънчевата система. В резултат на това католическият Великден обикновено се празнува 7-13 дни по-рано от православния. Така че, ако избирате пътуване за Великденските празници, тогава предварително решете на какви събития бихте искали да присъствате.

Има някои разлики в поклонението. Католиците палят великденска свещ в църквата, от която дават огън на всички енориаши. След това организират шествие. Православните църкви очакват Благодатния огън, донесен от храма на Гроба Господен във всички църкви на града по време на шествието. След това вярващите палят свещи от него, за да стоят с тях по време на службата.

Подготовката за Великден започва с пост, който е строг за православните, а за католиците строги ограничения са предвидени само в Пепелна сряда, Разпети петък и Велика събота.

Местни традиции

Европейските страни имат свои специални традиции за празнуване на Великден, свързани със символи и обичаи. Те ще бъдат интересни за туристите, които пътуват с автобус.

Във Великобритания празниците започват седмицата преди Великден на Цветница. Затова в училищата и в много компании там дните са почивни. Народът на Англия празнува идването на Христос в Йерусалим. В четвъртък, който се нарича Велики, е прието да се дава милостиня. Тази традиция идва от кралския двор. На Разпети петък в Англия пекат кифлички със стафиди, като ги украсяват с кръст. На Великден британците разменят яйца. Освен това напоследък е обичайно да се дават шоколадови яйца или сувенирни играчки.

Великден в Германия е детски празник. Развива се по специален сценарий, базиран на търсенето на шоколадови яйца. Заровени са в двора и в апартамента. А Великденският заек е обвинен, че е изчезнал. Децата трябва да намерят яйца. За германците този празник се смята и за ден на ранна пролет и начало на нова, така че в много села в Германия е прието да се пали огън, за да се изгори всичко лошо в огъня. И след това раздайте лакомства. Интересна е и традицията на Велики четвъртък да се приготвя супа от 7-9 билки, която със сигурност ще нахрани всеки гост.

Великденските празници се провеждат в специален мащаб. Освен това специално внимание се отделя на религиозния компонент. Всички жители на градове и провинции се опитват да стигнат до тържествената церемония в Рим, където се провежда празничното шествие. Костюмираното шествие върви от Колизеума до Палантина, играейки сцени по библейски мотиви за живота, смъртта и възкресението на Христос. На централния площад енориашите получават благословията на папата, който съобщава благата новина, че „Христос възкресе“. След това идват италианци, за да разнесат осветения огън и великденски яйца на своите съседи, роднини. Ако и вие искате да участвате в такъв празник, не забравяйте да закупите билети онлайн за автобусната обиколка.

Великден в България се празнува от всички. Тук може да си направите дълга екскурзия, ще имате възможност да празнувате, както католическия Великден, така и с православните християни. В България Великден е изключително почитан семеен празник. Събира се цялото семейство край масата с козунаци и боядисани цветни яйца.

Великден се превръща в костюмирани шествия в Испания. Най-големите от тях се провеждат в Палма де Майорка, Севиля, Жирона. А участниците в карнавала се обличат в скелети и чудовища, които могат да напомнят на турист за Хелоуин. Испанците се готвят за празника след седмица, която е неработеща в страната. Тези дни приготвят палмови клонки, които стават повод за гордост по време на религиозното шествие.

На този ден във Франция е обичайно да се организират пикници. Така че не се учудвайте, ако самият празник ще ви напомни за големия панаир. Французите обичат да събират цялото семейство, да играят игри. Неизменен атрибут на празника са камбаните, които бият отвсякъде, възвестявайки възкресението на Христос. Прави впечатление, че по време на Великия пост камбаните на всички храмове на страната мълчат, оплаквайки разпятието.

Ако искате да научите повече за културата и традициите на празнуване на Великден в Европа, по-добре е да организирате обиколка на големите градове, като резервирате билет за пътуване. Така можете не само да чуете, но и да видите как се празнува един от най-важните празници на християнския свят в различни страни и градове.

Related Post

Рокли за офиса | ideamoda.net

Рокли за вечеря и фирмени събития

Posted by - февруари 17, 2024 0
Роклята е един от най-изящните и стилни дрехи, подходящи за вечерни и фирмени събития. Тя комбинира елегантността и женствеността на…
Уличен стил мода | www.ideamoda.net

Уличен стил, който вдъхновява

Posted by - февруари 18, 2024 0
Модата в съвременния смисъл има много форми и представи, понякога странни и толкова екстравагантни. Но един от важните аспекти на…

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *